İçeriğe geç

Münür Alikoç Gastronomi Festivali

FESTİVALİN İLK GÜNÜNDE NELER OLDU?

Dolu dolu geçen festivalin ilk gününde saat 14.15’te  moderatörlüğünü Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın yaptığı; Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç ve Prof. Dr. Adil Alpkoçak’ın konuşmacı olarak konuk olduğu “Bir Tabak Ot Yemeğinin Hikayesi” isimli söyleşi, 15.00’te moderatörlüğünü Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in üstlendiği Foça Kooperatif Başkanı Eren Tunga, Halk Bilimi Uzmanı Nihal Kadıoğlu Çevik ve CDR Başkanı Bülent Akgerman’ın konuk olduğu “Ege’nin Gastronomi Turizmi” isimli söyleşi yapıldı.Yıllarca evlerimizin mutfaklarına televizyon ekranlarından konuk olan, yazdığı kitaplarla Türk mutfağına yön veren Usta Şef Sahrap Soysal festivalin ilk Mutfak Atölyesi çalışmasını Efeler’in Toprak Anaları ile birlikte saat 16.00’da gerçekleştirdi.

Saygı, Sevgi ve Rahmetle…

Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Münür Alikoç’un vefatı nedeniyle buruk geçen etkinliklerin ikinci günü saat 12.00’de “Ege’nin Ot Yemekleri” söyleşisi ile sürdü. Moderatörlüğünü Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atilla üstlendiği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Betül Öztürk ile Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşide ot yemekleri ve bitkiler hakkında konuşuldu. Ege Bölgesi’nin bitkiler ve ot yemekleri bakımından oldukça zengin bir bölge olduğunu ifade eden Uhri, Dünya’da bulunan 13 bine yakın bitki çeşidinden 11 bininin Anadolu’da yetiştiğini ve bunların 8 bin kadarının yenilebilir olduğunu söyledi.

Festival, televizyonlar aracılığıyla evlerimize misafir olan ve ilgiyle takip edilen Usta Şef Hazer Amani’nin yer aldığı 15.30’daki Mutfak Atölyesi ile devam etti. Sabahın erken saatlerinde Efeler’deki kent pazarından alışveriş yapan Amani, yöreye özgü bitkileri kullanarak birbirinden lezzetli yemekler yaptı.

Efelerli vatandaşlar için çeşitli malzemelerle iki adet özel tabak hazırlayan Amani, ilk yemeğine “Bol otlu, Enginarlı ve Baklalı Kuzu Yemeği” ikincisine ise “Baklalı Dereotlu Pilav” ismini verdi. Hünerlerini sergilemeye devam eden Amani, festival ziyaretçileri için “Efeler Magnolia” adını verdiği bir de tatlı yaptı.

Münür Alikoç Gastronomi Festivali saat 15.30’da düzenlenen ve moderatörlüğünü Serdar Çelenk’in yaptığı “Efeler’de Enginar Kültürü” isimli söyleşi ile devam etti. Coğrafi avantajlar nedeniyle en lezzetlisi ve besleyicisinin Efeler’de yetiştirildiği enginarın; kullanım alanları, tüketim yöntemleri ile tarihsel süreci konuşuldu. Söyleşinin konuşmacı koltuklarında Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kahyaoğlu ile ünlü Şef ve Yazar Arzu Öcal oturdu. Konuşmacılar, Dünya tarihinde iz bırakmış birçok ismin sofrasında enginara yer verdiğini ve patlıcandan sonra en fazla çeşitte yemeği yapılan ürünün enginar olduğu bilgisini paylaştı. Söyleşi, vatandaşların soruların yanıtlanmasıyla son buldu.

Tiyatro sahnelerinin usta ismi, dizi ve sinema sanatçıs Halil Ergün ile Yazar, Gazeteci ve Belgesel Yönetmeni Nebil Özgentürk, saat 17.00’de gerçekleştirilen “Sanatta Gastronomi” isimli panelde Efeler halkıyla buluştu. Efeler halkının ilgiyle takip ettiği söyleşide Ergün, şiirler okudu ve sanat hayatını anlattı.

Çocukluk yıllarına da değinen sanatçı, o dönemdeki tarım ve şehircilik uygulamalarından bahsetti. Vatandaşların sorularını içtenlikle yanıtlayan sanatçılar söyleşi sonunda Efeler halkı ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Münür Alikoç Gastronomi Festivali’nin 2’nci gününün son söyleşisi “Aydın’ın Avrupa Birliği İşaretleri İncir ve Kestane” oldu. Moderatörlüğünü Argoarkeolog Ahmet Uhri yaptı. Söyleşinin konuşmacısı ise Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YUCİTA) kurucu üyesi Pınar Nacak oldu.  Söyleşide, coğrafi işaret kavramının önemine vurgu yapıldı. Coğrafi işaretin gastronomi turizmini canlandırdığı Aydın yöresinin de en fazla incir ve kestane yetiştirilen bölge olarak bu iki ürünün tesciline sahip olduğu belirtildi ve bölgede daha birçok coğrafi işareti alınabilecek lezzetler olduğuna ve bu yönde çalışmaların artması gerektiğine dikkat çekildi. 2’ncisi düzenlenen Gastronomi Festivali’yle Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın bu yönde bir bilinç uyandırdığını söyleyen konuklar Başkan Atay’a ve Efeler Belediyesi’ne teşekkür etti.

Festivalin ikinci günü lezzet yarışmasıyla son buldu. Saat 19.00’da yapılan yemek yarışmasında en iyi tabağı sunmak için tatlı bir rekabet yaşandı. “Yemekler Yarışıyor” isimli yarışmada 24 hünerli el yaptıkları zeytinyağlı yemekleri jüri üyelerinin beğenisine sundu.

Yarışmanın jüri koltuklarında; Betül Öztürk, Ahmet Uhri, Serdar Çelenk, Arzu Acurol, Kazım Tütüncuoğlu, Pınar Nacak, Mehmet Kahyaoğlu ve Hazer Amani yer aldı. Amani aynı zamanda jüri sözcülüğü görevini de üstlendi.

Yarışma sonucunda; Hacer Özacer hazırladığı “Ebegümeci Kavurması” ile üçüncü, Rabia Akar’ın yaptığı “Göce” adlı yemek ikinci oldu. Dilan Akyol’un “Dört Otlu Burger” ismini verdiği yemek ise yarışmanın en lezzetli tabağı seçildi.

Festivalin Son Gün Etkinlikleri

Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Münür Alikoç’un vefatı nedeniyle buruk devam eden etkinliklerde günün ilk söyleşi konusu “Şölen Kültürü ve Keşkek” oldu. Moderatörlüğünü Slow Food Türkiye Kurucu Lideri Nedim Atilla’nın yaptığı söyleşinin konuşmacı koltuklarında yaptığı enfes keşkeklerle bölge halkı tarafından “Keşkekçi Hülya” ismiyle tanınan Hülya Yardımcı ve Halkbilim Uzmanı Gonca Tokuz yer aldı.Slow Food Lideri Atilla, keşkeğin ana malzemelerinden biri olan buğdayın tarihçesinden ve öneminden bahsettikten sonra sözü Gonca Tokuz’a verdi. Keşkeğin çok özel bir yemek olduğunu ve birçok kültürün sofrasında yer bulduğunu belirten Tokuz, “Keşkek özel günlerde pişirilen bir yemek. Şölen ve bayram sofralarının birçoğunda keşkek var. İmece usulü hazırlanan bir yemek. Keşkek kadar biz diyebildiğimiz bir yemek yok. Ayrıca sağlığa da faydaları bulunuyor. Emziren anneler sütünü artırmak için keşkek yiyor” diye konuştu.“Keşkekçi Hülya” ismiyle tanınan Hülya Yardımcı da bu üne kavuşma sürecinde yaşadığı zorluklardan bahsetti ve uzun yıllar çıraklık yaptığını belirtti. Keşkek yapımında kullandığı yöntemleri de paylaşan Yardımcı, “Keşkek yemeğini iyi yapabilmek bir ömür ister.

Günün ikinci etkinliği Adnan Menderes Üniversitesi Kuşadası Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Okan Umut ve öğrencilerinin yer aldığı Mutfak Atölyesi Çalışması ve Söyleşisi oldu.  Efeler Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yetiştirdikten ve tüketime hazır hale getirdikten sonra vatandaşların doğal ve besleyici gıdaya ucuz ulaşım noktası olan Efe Bakkalların raflarındaki ürünler ile çeşitli yemekler hazırlayan Okan Umut ve öğrencileri, lezzetli tabakları Başkan Atay, eşi Güneş Atay ve festivalin ünlü konukları arasında yer alan Hale Soygazi’nin beğenisine sundu.

Moderatörlüğünü 26.Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in üstlendiği “Sağlıklı Uzun Yaşam” isimli söyleşinin konuşmacıları Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Hale Soygazi ile Prof. Dr. Ceyhun Dizdarer oldu. Sağlıklı yaşamın sırlarının paylaşıldığı söyleşide söz alan Prof. Dr. Ceyhun Dizdarer, genlerin uzun ve sağlıklı yaşamda yüzde 20 oranında etkili olduğunu geri kalan yüzde 80’lik kısmın yaşamın akışı içinde şekillendiğini ifade etti. Dizdarer, “Sağlıklı yaşam keskin çizgiler yerine yaşadığımız coğrafyaya göre şekillenmeli. Uzun yaşamın yanında kaliteli bir hayat sürmek de oldukça önemli. Bunun kesin kuralları olmasa da işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Kendimizi kısıtlamak yerine ölçülü bir beslenme uzun ve kaliteli bir yaşama katkı sunacaktır” dedi.

Lezzet yarışmasının 3’üncü gününün teması “Yöresel Tatlılar” oldu. En iyi tabağı sunmak için yarışan 21 maharetli el, hazırladıkları yöresel tatlıları jüri üyelerinin beğenisine sundu.

Yarışmanın jüri koltuklarında; Ceyhun Dizdarer, Okan Umut Şimşek, Serdar Çelenk, Ali Ronay, Arzu Acurol, Gonca Tokuz ve Güneş Atay yer aldı. Jüri sözcülüğü görevini ise Ali Ronay üstlendi.

Yarışma sonucunda üçüncü Saraylı tatlısı ile Selin Koca, ikinci ise Enginar tatlısı ile Ayfer Özer oldu. Efe Çelik’in hazırladığı Kabak tatlısı ise yarışmanın en beğenilen tabağı oldu.


andybeckwithizmir escortdiyarbetdiyarbetganobetbetmarlosweet bonanzaegt oynademo slot oyunlarıOnwin Girişhttps://wikipriaka.com/https://dcwoolsey.com/Betandreasporn game sitesescort konyaizmir escortOnwin Güncel Siteknottyknots.comcasinofethiye escortkayseri escortankara escortescort ankaraerotik hikayelerdeneme bonusu veren bahis sitelerithecomicbible.comExtrabet girişUltrabet GirişPiabellacasino Girişdeneme bonusu veren sitelerhttps://suavedentists.com/gate of olympussahabetgates of olympus oynamarsbahisbetkolikBetvole GirişDeneme bonusu veren sitelerümraniye escortPendik escortAtaşehir escortKurtköy Escortankara escortKadıköy EscortKartal EscortBostancı EscortManavgat escortgaziantep escortgaziantep escortCanlı Bahis Siteleritaraftarium24https://www.newstrendline.com/Gobahis GirişBeylikdüzü EscortBahçeşehir EscortPendik Escorthttps://turcep.orghttps://devyapi-is.org/bodrum escortfethiye escorthttps://cesmekanaryaotel.com/https://1xbet-uni.net/https://maviyildiz.org/Tipobet Girişkonya escorteskişehir escortkonya travestiAdana escortAdana escortdeneme bonusuhttps://www.sohbetnumaralari.orgmarmaris eskortwww.asktesti.netdeneme bonusu veren sitelerhttps://betrupi.co/istanbul escortiqos tereadeneme bonusuhttps://seolisans.com/